Jack Russell Epilepsie

Voor mensen is het al erg genoeg wanneer ze ziek zijn. Maar ook honden kunnen heel erg ziek worden. Een ziekte die ook bij honden voorkomt is epilepsie. Epilepsie is het terugkomen van toevallen. Epilepsie gebeurd wanneer er in de hersenen plotseling een kortsluiting ontstaat. Door deze kortsluiting krijgt je Jack Russell een aanval. Zijn spieren krampen, hij vertoont heel raar gedrag en verliest ook controle over zijn blaas en darmen.

Wat zijn de symptomen

Bij de algemene vorm van epilepsie worden prikkels door het hele brein verspreidt en zal je Jack Russell bewusteloos vallen. Bij een gedeeltelijke vorm van epilepsie worden de prikkels maar over een deel van zijn brein gestuurd. De Jack Russell begint dan heel raar met zijn poot te trekken of hij gaat naarstig beginnen te kauwen. Beide vormen van epilepsie kunnen ook gecombineerd gebeuren. Het begint dan als een gedeeltelijke vorm en breidt zich verder uit over het hele lichaam. De epilepsie kan primair, secundair of reactief zijn.

Primair

Bij deze vorm van een epilepsie, komen de eerste aanvallen wanneer je Jack Russell tussen de 6 maanden en 5 jaar oud is. Wanneer de aanvallen komen zal het lijken alsof er niets met je Jack Russell aan de hand is.

Secundair

Bij deze vorm van epilepsie moet je de oorzaak zoeken in de hersenen. De oorzaak kan zijn een tumor, littekenweefsel of een ontsteking.

Reactief

Wanneer de oorzaak van de epilepsie van buitenaf komt, dus niet in de hersenen, dan spreken we over reactieve epilepsie. De oorzaak kan dan zijn een leverziekte, vergiftiging, nierfalen of een tekort aan suiker.

Tussen de aanvallen door zal de Jack Russell zich ook anders gedragen.

Een epilepsieaanval kent 3 fases.

Aura: in deze fase zal je Jack Russell heel onrustig worden en zal om aandacht vragen. Je zal merken dat hij ook kan gaan klappertanden of braken.

De ictus: In deze fase gebeurd de echte aanval. Je Jack Russell raakt bewusteloos en heeft te maken met spierkrampen.

Post ictale stadium: In dit stadium raakt je Jack Russell in de war, kan hij niet goed zien en heeft een buitengewone honger en dorst.

Hoe handel je

Wanneer je merkt dat je Jack Russell een aanval krijgt zal je het niet kunnen stoppen en zal je rustig moeten blijven. Je kan de omgeving waar je hond verblijft veilig maken zodat hij zich nergens aan kan verwonden. Je kan ook rustig met hem blijven praten maar je moet hem niet vasthouden omdat hij plotseling een onverwachte beweging kan maken.

Is de aanval voorbij dan breng je hem naar de dierenarts die dan zal bepalen als je Jack Russell verder onderzocht moet worden.

Nu heb je een idee wat je zou moeten doen en waarop je zou moeten letten wanneer je Jack Russell last heeft van epilepsieaanvallen. Verder moet je gewoon lief blijven voor je hond en hem genoeg liefde en aandacht geven. Hij is en blijft nog steeds een deel van het gezin en houdt ook heel veel van zijn mensen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.