Jack Russell inentingenWelke inentingen moet een Jack Russell krijgen?

Een Jack Russell inentingen geven zal bijdragen tot zijn algemene gezondheid.

Naarmate een jonge pup groter wordt, zal hij minder moedermelk drinken. Hierdoor zullen de antistoffen die hij binnenkrijgt afnemen en wordt hij vatbaarder voor allerlei ziektes. Daarom is het belangrijk een pup te laten vaccineren. Deze vaccinaties zorgen er dan voor dat de pup zelf antistoffen aanmaakt. De meesteinentingen moeten meer dan eens herhaald worden omdat de weerstand van de pup niet opnieuw zou afnemen.

Tegen welke ziektes kan een Jack Russell inentingen krijgen?

  • Kennelhoest

Kennelhoest bij een hond geeft dezelfde symptomen als een verkoudheid bij de mens: een snotneus, ontstoken ogen, niezen en af en toe een flinke hoestbui. Kennelhoest is voor je Jack Russell niet levensbedreigend, maar door hem hiertegen in te enten, zal hij gespaard blijven van al deze vervelende symptomen. Een pup kan al vanaf de prille leeftijd van drie weken ingeënt worden tegen kennelhoest. Op deze jonge leeftijd zal deze vaccinatie via de neus gebeuren. Eigenlijk is een vaccinatie tegen kennelhoest niet verplicht, maar het zal je kleine rakker veel leed besparen.

  • Hondenziekte (ziekte van Carré of Canine Distemper)

De hondenziekte is een heel besmettelijke en vrij gevaarlijke virale aandoening. In Nederland worden honden standaard tegen deze ziekte ingeënt. De symptomen van de hondenziekte zijn hoesten en benauwdheid. In sommige gevallen kan deze ziekte zelfs leiden tot een longontsteking. Als een hond door de hondenziekte getroffen is, kan hij ook braken en diarree krijgen en zelfs neurologische klachten of huidproblemen kunnen door deze ziekte ontstaan. Een eerste vaccinatie tegen de hondenziekte wordt toegediend op zes weken. Op dertien weken en een jaar worden herhalingsinentingen gegeven.

  • Parvo

Ook Parvo is een heel besmettelijke virale aandoening die symptomen kan geven als braken, diarree en algemene verzwakking. Een Jack Russell met Parvo zal ook vaak hoge koorts hebben. Dit virus tast niet alleen de algemene gesteldheid aan van de hond, maar heeft ook een negatieve invloed op de witte bloedcellen, waardoor de Jack Russell vatbaarder wordt voor allerlei andere aandoeningen. Gelukkig komt Parvo in Nederland niet zo heel veel meer voor. Dit komt vooral omdat pups hiertegen standaard ingeënt worden. Een eerste inenting gebeurt op een leeftijd van zes weken. Op negen weken, dertien weken en een jaar worden herhalingsinentingen gegeven.

  • Ziekte van Weil (Leptospirose)

De ziekte van Weil is een besmettelijke ziekte die zelfs op de mens kan overgedragen worden. Een vaccinatie tegen Leptospirose behoort in Nederland tot de standaardvaccinaties. De ziekte ontstaat vooral door contact met andere dieren zoals knaagdieren en boerderijdieren. Als een Jack Russell besmet is met deze ziekte zal hij diarree krijgen, braken, koorts hebben en pijn hebben in zijn spieren en gewrichten. In een vergevorderd stadium kan deze ziekte zelfs tot nier- of leverfalen leiden. Een pup van negen weken wordt hier standaard tegen ingeënt. Op dertien weken en een jaar wordt nog eens een herhalingsinenting gegeven tegen de ziekte van Weil.

  • Hepatitis

Hepatitis is eigenlijk een ontsteking van de lever. Hepatitis kan acuut optreden. Hierbij zal je Jack Russell plots erg ziek worden. Er bestaat ook een chronische vorm van hepatitis en deze kan leiden tot levercirrose. Een Jack Russell die hepatitis heeft zal veel braken, diarree en koorts hebben. Zijn algemene conditie zal snel achteruitgaan en hij zal vooral veel drinken en plassen. Op dertien weken worden pups voor de eerste keer tegen hepatitis ingeënt. Als de Jack Russell een jaar is, wordt hiertegen een herhalingsinenting gegeven.

Een Jack Russell inentingen geven is nodig om je viervoeter optimaal gezond te houden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.